Hayatında yolu en az bir kez notere düşmüş olan birçok kişinin kafasında mutlaka yer alan sorulardan biri de noterlerin neden bu kadar pahalı olduğu sorusudur. Bu sorunun doğru yanıtını verebilmek için öncelikle noterlere neye göre ödeme yapıldığının, devletin, noterden ne kadar vergi aldığını ve noterlerin kendi işlem ücretlerini göz önünde bulundurmak gerekir. Noterin neden pahalı olduğunun gerekçesi olan bu etkenlere gelin birlikte bakalım.
İlk olarak, kanunlar tarafından belirlenen ve noterlerin yapılan işlem karşılığında alması gereken ücretlere bir bakalım. 2018 Noterlik ücret tarifesi 1. Maddesine göre, noterler Harçlar Kanunu’na göre, yaptıkları işlemlerin sonucu ödenen harcın yüzde otuzuna tekabül eden noter ücretini alırlar. Aldıkları ücret, 3,99 TL’den daha az olamaz. Madde 2’de belirtilen kanuna göre ise, noterler, yaptıkları vasiyetname ve vakıf senedi düzenlenmesinden 180,39 TL düzenleme ücreti alırlar. Yapılması istenen bu işlemlerden cayılması halinde, yine noterlere düzenleme ücreti olarak, fiyatı daha yüksek olan hangi işlem ise o kadar ücret alınır.
Bunlara ek olarak bir de noterlerin kendi aldıkları kâğıt ücreti vardır. Madde 3’te belirtildiği üzere, noterler, hangi suretle olursa olsun yazdıkları kağıtların dairede kalan nüshası ile iş sahibine verilen asıl ve örneklerinin her sayfasından 5,47 TL yazı ücreti alırlar. Belirtilen kâğıt örneklerinin, istek üzerine bir kopyasının alınması da ek bir ücret bedeli ödenmesine neden olur. Bunun yanı sıra, devlet, noterden vergi ücreti alır. Mesela, 100 liralık bir ödemenin 85 lirasını devlet vergi olarak keser. Bu da yapılan işlem ücretini artırılmasına neden olur.
Bunlar elbette ki, noterlere ödenen ücretlerin bir kısmı, bu listeyi daha çok uzatabiliriz. Genel olarak, özetlemek gerekirse, noterlerin pahalı olmasının belli başlı nedenlerin arasında devlete ödenen vergi oranının yüksek olması ve belirlenen kanunlara göre noterin işlem yaparken kestiği ücretin yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.