Tebligat nedir?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan tebligat kelimesinin tam olarak Türkçe karşılığı Türk Dil Kurumu tarafından “bildirim” olarak belirtilir. Tebligat yazılı olarak bir açıklamanın yapıldığı, bir konuda ilgili tarafı bildiren kağıttır. Tebligat içeriğinde yapılan bilgilendirmeler resmi nitelik taşır ve tebligat yasal olarak geçerliliği olan resmi bir belgedir. Yani herhangi bir açıklama ve bilgilendirme barındıran her kağıt tebligat olarak adlandırılmaz.

Tebligat, icra daireleri, mahkemeler, Cumhuriyet Savcılığı ve icra daireleri gibi resmi kurumlar tarafından gönderilir. Tebligat geldikten sonra tebligatı hukuki işlemler takip eder. Yani elinize tebligat ulaştıktan sonra hakkınızda başlayacak bir dava hakkında bilgilendirilmiş olursunuz. Tebligat size ulaştıktan hemen sonra bu hukuki süreç başlar. Bu süreci takip edebilmek adına ilgili kurumlara giderek tebligata cevap vermek büyük önem taşır.

7201 sayılı Tebligat Kanunu’na göre tebligat getirildiğinde size ulaşılamazsa kapınıza bir ihbar kağıdı yapıştırılır ve tebligat bağlı bulunduğunuz muhtara bırakılır. Direk olarak elinize tebligat ulaşmamış olsa bile tebligat teslimi gerçekleştiği an hukuki işlemler başlar.

Tebligat denilen bu belge ilgili tarafların isim-soy isim ve adres bilgilerini, tebligat alan kişinin hangi günde ve saat kaçta hangi merciye başvurması gerektiğini, tebliğin konusunu ve bu tebligatı gönderen yetkilinin mührüyle imzasını içerir.

Eğer size gönderilen tebligata cevap vermez ve bu süreçle ilgilenmezseniz itiraz hakkınızı kaybederek mağduriyet yaşayabilirsiniz. Tebligat gönderildiği an başlayan hukuki süreç nedeniyle tebligat konusunda zaman çok kıymetlidir. Tebligat sizin elinize ulaşmayıp muhtara bırakıldıysa bile o gün süreç başlar ve itiraz edebilmeniz için olabildiğince çabuk harekete geçmeniz gerekir. Tebligat geldikten sonra zaman hızla azaldığından hukuk otoriteleri muhtara bırakılan tebligatı hemen almanızı ve gereğini vakit kaybetmeden yapmanızı önerir. Tebligat gelmesi durumunda elinize geçebilmesi adına nüfus müdürlüğünde kayıtlı olan adresinizin güncel olmasına özen göstermelisiniz. Tebligat sonrasında sessiz kalmak mağduriyet yaşamanıza ve itiraz hakkınızı kaybetmenize neden olabilir.