Noterde Hangi İşlemler Yapılır?

Noterler günümüzde hepimizin sık sık duyduğu bir kelimedir. Noterler hakkında çevremizden pek çok şey duyarız. Özellikle, noterlerin neden bu kadar pahalı olduğu, hangi saatlere kadar çalışıldığı veya noterin tam olarak ne demek olduğu konusunda hepimiz az çok bir şey biliriz. Fakat, bu bildiklerimiz ne kadar doğru ve noterde hangi işlemlerin tam olarak nasıl yapıldığına dair soruların cevabını burada bulabileceksiniz.

Noter nedir?

Başta noter nedir sorusuna cevap verelim. Noter, kişi veya kurumların, işlemlerini resmiyete dökmek amacıyla para karşılığında yaptırdıkları işlemlerin yapıldığı yerdir. Noterde yapılan işlemlerin en büyük özelliği resmiyet ve geçerlilik kazanmasıdır. Bu nedenle aslında noter demek bir anlamda anlaşmazlıkların oluşmasını da engeller.

Noterde hangi işlemler yapılır?

Noterde hangi işlemler yapılır sorusu en çok merak edilen sorulardan biridir. Noterde hangi işlemlerin yapıldığına dair pek çok konu ve işlem vardır. Noterde hangi işlemlerin yapıldığı ise kısaca; evlilik sözleşmesi, gayrimenkul sözleşmesi, şirket sözleşmesi, taahhütname, kiraz sözleşmesi, kefaletname, vasiyetname, sulhname, beyanname, şahadetname şeklinde kısaca tanımlayabiliriz. Elbette ki noterde hangi işlemler yapıldığına dair tam bir cevap olamaz ama yapılan işlemlerin en önemlileri ve belli başlı olanları bunlardır.

Noterde hangi işlemlerin yapıldığı neden önemlidir?

Noterde hangi işlemlerin yapıldığı konusunun önemi elbette büyüktür çünkü noter resmi bir kurumdur. Devlet kurumu değildir ama devletin belirttiği gibi belli bir düzende ilerlemek zorundadır. Noterde yapılan işlemlerin en büyük özelliği resmiyet ve geçerlilik kazanmasıdır. Noterde yapılan işlemler sayesinde, kişi veya kurumların belgelerinin değerliliği ve geçerliliği başka kurum ve kişiler tarafından da tanınmış olur. Noterde yapılan işlemlerin detaylı listesi için bu yazıya göz atabilirsiniz.